Epidural sezeryan doğum, günümüzde sezeryan doğum hemen hemen bir çok kişinin tercih ettiği bir doğum türüdür. Çoğu nesil normal doğumdan korkar olup, bunu tercih etmektedir.
Epidural sezeryan doğum ağrısız doğum adıyla adlandırılıyor. Genel anesteziden farkı iğne ile uyuşturularak uygulanması olmaktadır. Anne adayı bu doğum yöntemiyle hem doğum anını yaşama hemde bebeği dünyaya gözünü açtığı anda kucağına alma şansına sahiptir. Eskiden normal doğumun mümkün olmadığı zamanlarda genel sezeryan ile doğum gerçekleşirdi. Anne adayı tamamen uyutulur ve uyandığında herşey bitmiş olurdu.
Epidural sezeryan doğum ile sadece kısmı uyuşturma şeklinde bebeğe anestezinin etki etmemesi hedeflenmiş ve bu yöntem gittikçe yaygınlaşmıştır.
Epidural sezeryan doğum epidural anestezi veya belden uyuşturma bölgesel bir anestezi şekli olmakta ve hem normal doğumda hem sezeryan doğumda başarı ile uygulanmaktadır. Epidural anestezi vücudun belirli bir yerindeki ağrı iletimini durdurarak bölgesel veya lokal bir anestezi çeşidi olmaktadır. Epidural sezeryan doğumdaki amaç tamamen ağrısız doğum yapmaktır. Epidural anestezi sayesinde omuriliğin etrafındaki dura denilen zarın etrafına lokal anestezik madde verilir ve ağrı uyarılarının beyine ulaşmasını engellenir.
Epidural sezeryan doğumda uygulama yapılan bölgede his kaybı ile hareket kabiliyeti olmaz, geçici olarak anne adayı bacaklarını hareket ettiremez. Bu durumda sezeryan ameliyatlarına uygulanan epidural anestezi olmaktadır. Epidural sezeryan doğum anestezinin amacı tamamen ağrısız doğum yapmaktır. Epidural sezeryan ameliyatlarında daha az dozlarda lokal anestezi ile birlikte güçlü ağrı kesiciler verilmektedir. Doğumda rahim kasılmalarının düzenli olunca, rahmin açıklığı ortalama 4 cm'ye ulaştığında dönem ağrıları başladığı anda epidural sezeryan yapılır. Epidural anestezi çok ince bir katater yardımıyla belden epidural bölüm bölgeye girilmesi ve buraya lokal anestezi verilmesi ile başlar. Doktor ilk olarak anne adayını yan yatar veya oturur pozisyonda iken baş parmağı ile yaptığı muayene sonrası bölgeyi belirler ve bu bölgeyi antiseptik maddelerle bakterilerden arındırılır. İğneyi uygulayacağı omuriliğin çevresindeki cilde önce anestezik madde enjeksiyonu yaparak asıl epidural iğnesinin girilmesi esnasında oluşacak ağrıyı azaltmayı hedeflemektedir.
Epidural sezeryan doğum riskleri nelerdir?
Epidural sezeryan doğumda yan etkileri çok sık görülmese de tansiyon düşmesi görülen ve normal kabul edilen bir durum olur. Ayrıca işlem sonrası baş ağrısı, yetersiz anestezik madde uygulanmasına bağlı tek taraflı anestezi oluşması, kullanılan ilaçlara bağlı hafif alerji durumları, cilt döküntüleri, enfeksiyon ve çok nadiren felç gelişimi gibi problemler görülmektedir. Fakat işlem deneyimli ellerde uygulandığında bu problemler ortadan kalkacaktır.
Epidural sezeryan doğumun uygulanamayacağı kişiler kimlerdir?
- Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyen ilaç kullanan hastalarda,
- Kanama bozukluğu olan kişilerde,
- Girişim bölgesinde enfeksiyon olanlarda,
- Bel fıtığı yada buna bağlı bel operasyonu geçiren hastalara epidural anestezi uygulanmaz ve epidural sezeryan doğum gerçekleştirilmez.
Epidural anestezi gerek vajinal, gerekse sezeryan doğumların oldukça rahat geçmesini sağlayan 25 yıldır modern tıpta yeri olan bir girişimdir. Genel sezeryan riskleri epidural sezeryan doğuma göre daha fazladır.